Causes of color and bitterness in fruits and vegetables-फलों तथा सब्जियों में रंग, कडुवापन का कारण ||science MCQ's

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फलों तथा  सब्जियों में रंग, कडुवापन का कारण

फलों तथा  सब्जियों में रंग, कडुवापन  —कारण


आँवले में कसैलापन  —टैनिन 
बादाम में कडुवाहट   —एमाइलेडिन
पपीता में पीला रंग   —केरिक्जेन्थिन
मिर्च में तीखापन   —केप्सेसिन 
खीरे में कडुवाहट  —कुकर बिटेसिन 
करेले में कडुवाहट  —मेमोर्डिकोसाइट
आलू का हरा रंग   —सोलेनिन
प्याज में पीला रंग   —क्वेरसिटीन
मिर्च में लाल रंग —  कैप्सेनथिन 
गाजर में लाल रंग   —एन्थोसायनिन
अरबी में कसेलापन   —कैल्सियम ऑक्सलेट
बेल में कडुवाहट    —मार्मोलोत्सिन 



Causes of color and bitterness in fruits and vegetables

Color and bitterness  —Causes
Astringency in gooseberry  —Tannin 
Bitterness in Almond   —Amyladine
Yellow color in papaya is due to  —Caricaxanthin
Pungency in chilli is due to —  Capsaicin/Capsicutin
Bitterness in cucumber is due to   —Cucurbitacin 
Bitterness in bitter ground is due to   —Memordicocite 
Green color in potato tuber is due to   —Solanin
Yellow color of onion is due to   —Quercetin 
Red color in chilli is due to —  Capcyanthin 
Red color in carrot is due to   —Anthocyanin 
Bitterness in pepper is due to   —Olemoresins 


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