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फलों तथा सब्जियों में रंग, कडुवापन का कारण
फलों तथा सब्जियों में रंग, कडुवापन —कारण
आँवले में कसैलापन —टैनिन
बादाम में कडुवाहट —एमाइलेडिन
पपीता में पीला रंग —केरिक्जेन्थिन
मिर्च में तीखापन —केप्सेसिन
खीरे में कडुवाहट —कुकर बिटेसिन
करेले में कडुवाहट —मेमोर्डिकोसाइट
आलू का हरा रंग —सोलेनिन
प्याज में पीला रंग —क्वेरसिटीन
मिर्च में लाल रंग — कैप्सेनथिन
गाजर में लाल रंग —एन्थोसायनिन
अरबी में कसेलापन —कैल्सियम ऑक्सलेट
बेल में कडुवाहट —मार्मोलोत्सिन
Causes of color and bitterness in fruits and vegetables
Color and bitterness —Causes
Astringency in gooseberry —Tannin
Bitterness in Almond —Amyladine
Yellow color in papaya is due to —Caricaxanthin
Pungency in chilli is due to — Capsaicin/Capsicutin
Bitterness in cucumber is due to —Cucurbitacin
Bitterness in bitter ground is due to —Memordicocite
Green color in potato tuber is due to —Solanin
Yellow color of onion is due to —Quercetin
Red color in chilli is due to — Capcyanthin
Red color in carrot is due to —Anthocyanin
Bitterness in pepper is due to —Olemoresins
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